En evig konkurranse

Det er ikke mange land i verden hvor naboskap står så sterkt som det gjør i Norge og Sverige. De to landene har en lang og til tider kronglete historie som ikke alltid har vært like positiv. I dag har de to landene i nord et godt forhold, men det er som med naboer flest alltid et behov for å være litt bedre enn naboen. Dette kommer tydelig fram på flere områder, men aldri bedre enn når det kommer til sport. Nå er det ingen av landene som er spesielt gode på sommersport, men innen vintersport og nyere sporter, som poker for eksempel, har begge landene markert seg internasjonalt. Både Norge og Sverige har en rekke store utøvere, og selv om det er Norge som leder an i skisporet, er ikke svenskene langt bak. Det har gjennom årtier vært utallige spennende oppgjør mellom de to landene både under VM og OL, og blant de mest kjente utøverne finner man blant annet:

Petter Northug

Petter Northug Jr. er en norsk langrennsutøver og dobbelt olympisk mester. Han har 13 verdensmesterskap og to olympiske gullmedaljer med totalt 20 medaljer, to gull, en sølv og en bronse i OL, 13 gull og tre sølv under World Ski Championships. I tillegg har han 18 individuelle FIS Cross Country World Cup seire og 13 andre pallplasseringer. Ved å vinne sin niende gullmedalje i det nordiske verdensmesterskapet på 4 x 10 km stafett i Val di Fiemme i 2013, tangerte han rekorden til Bjørn Dæhlie, som fram til da hadde vært den mest suksessfulle mannlige skiløperen gjennom tidene. Northug er ikke kjent som en beskjeden type, og han har utallige ganger havnet i “krangel” med svenske utøvere og presse. De siste årene har han også prøvd seg på et felt hvor svenskene lenge har vært langt bedre enn Norge, nemlig ved pokerbordet. Han har dog ikke oppnådd den suksessen som han har gjort i skisporet.

Jan Ingemar Stenmark

Jan Ingemar Stenmark er en tidligere verdensmester i alpint og er ansett som en av Sveriges aller største idrettsutøvere gjennom tidene. Stenmark gjorde sin VM-debut i desember 1973, bare 17 år gammel. Han vant flere internasjonale løp enn noen annen alpinist i historien, med totalt 86 seier, 46 i storslalåm og 40 i slalåm. Hans nærmeste mannlige konkurrent var Marcel Hirscher, som står med 55 seire. Stenmark kjørte nesten utelukkende slalåm og storslalåm, og deltok sjelden i Super G eller utfor. Stenmark innehar fortsatt rekorden for den største vinnermarginen under et verdensmesterskap, på 4,06 sekunder foran andreplass Bojan Križaj i Jasna 4. februar 1979. Stenmark var kjent som en stille mester i å gi media korte, men høflige svar. Altså var han å finne helt i den andre enden av det Northug er.

Et annet område hvor Sverige og Norge har konkurrert hardt de siste 10 årene er rundt pokerbordet. Ifølge nyecasinobonuser.com har begge land de siste årene fostret opp en rekke store spillere og det er tett i toppen over hvilke av de to nabonasjonene som leder på pengelisten.

Norge har spillere som Ola Amundsgaard, bedre kjent som “Odd_Oddsen”, som er en online poker spiller som er spesialist på Omaha. I følge High Stakes Database har han siden 2011 tjent mer enn 1,733,612 dollar på PokerStars og ytterligere 2.127.695 dollar hos Full Tilt.

Svenskene på sin side er ikke noe dårligere, og på toppen av listen finner man Martin de Knijff, en profesjonell high stake pokerspiller fra Göteborg. Knijff har sitt etternavn er fra sin nederlandske far, og har siden 1992 vært bosatt i Las Vegas, hvor han gjennom karrieren har spilt inn over 3,370,000 dollar bare på Live-turneringer.

Knijff skapte seg et navn da han, som totalt ukjent spiller, kom på 13. plass under 2002 World Series of Poker Main Event og innkassert over 60,000 dollar. Bare få måneder senere kom han på 15. plass under World Poker Tour. Året etter beviste han for hele pokersamfunnet at han var kommet for å bli, da han vant den samme turneringen og tok med seg den rekordstore potten på 2.728.356 dollar.


Privacy Policy